Curriculum în Nursing după modelul american
- 185 views
În perioada 29-31 mai 2017, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemiţanu a fost vizitată de o delegatie din Statele Unite ale Americii, reprezentată de prof. Inez Tuck – decan al Facultăţii de Nursing, Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston, Massachusetts, Nancy Hoffart – profesor la Universitatea din Carolina de Nord, Greensboro și Terry Ward – decan interimar al Școlii de Nursing la Universitatea de Stat A&T din Carolina de Nord, Greensboro.
Oaspeții din SUA au participat la mai multe ședințe de lucru cu rectorul și prorectorii Universității, decanul și prodecanii Facultății de Medicină nr. 1, șefii catedrelor fundamentale şi responsabilii de nursing din cadrul instituției.
Experții americani au relatat despre existența mai multor categorii de nurse în SUA. O categorie vizează asistentele de nursă care sunt pregătite timp de 6-12 săptămâni, iar la final au dreptul să monitorizeze pacienții, să asigure igiena acestora, să ajute la deplasarea lor ș.a. O altă categorie de nurse studiază în cadrul unor școli profesionale, pe parcursul a 12-16 luni, iar după absolvire efectuează toate procedurile necesare cu excepţia manoperelor parenterale. Ultima categorie sunt nursele superioare, care fac studii universitare și dețin cunoștințe medicale vaste de ordin general, ele au dreptul să practice proceduri medicale invazive.
În cadrul ședințelor, profesorii din SUA au făcut cunoștință cu programele de studii de la catedrele fundamentale și cele clinice și au discutat aspecte ce țin de curriculumul pentru specialitatea de Nursing, care urmează să fie implementat la USMF Nicolae Testemițanu odată cu aprobarea Nomenclatorului specialităților. În acest context, responsabilii de nursing din cadrul Universităţii noastre au prezentat proiectul unui curriculum pentru 4 ani de studii, iar experții au venit cu sugestii pentru îmbunătățirea acestuia conform standardelor existente.
Profesorii americani au propus oferirea asistenței tehnice și consultanței, participarea în procesul de planificare și implementare a curriculumului în cadrul USMF Nicolae Testemițanu, dezvoltarea cursurilor, angajarea și antrenarea membrilor facultății, aprecierea criteriilor de selectare și admitere a viitorilor studenți.
Un alt moment important al discuțiilor a fost definirea rolului nurselor cu grad de bacalaureat în Republica Moldova. În acest context, experții au menționat că şcolile de nursing din SUA pot oferi consultanță și instruirea necesară pentru inițierea educației în nursing la USMF Nicolae Testemițanu.
Rectorul Universității, profesorul Ion Ababii, a mulțumit oaspeților pentru experiența împărtășită, manifestând astfel disponibilitatea de a continua acest proiect și menționând că instituția noastră dispune de specialişti pregătiți pentru aplicarea cu succes a programului de nursing.
Potrivit profesorului Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățmânt, introducerea noii specialități este o necesitate, dar și o provocare, deoarece primordial trebuie aprobat Nomenclatorul specialităților, ulterior fiind necesar ca Ministerul Sănătății să stabilească locul și rolul nurselor cu studii superioare în sistemul național de sănătate.
În prezent, educația în nursing este asigurată la nivel de colegiu. Pentru dezvoltarea Programului de nursing, Universitatea va beneficia de suportul școlilor de nursing de la Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston, Massachusetts, al Universităţii din Carolina de Nord, Greensboro și al Universităţii de Stat A&T din Carolina de Nord, Greensboro.
[nggallery id=554]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii