Metode contemporane de instruire medicală
- 340 views
Un grup de douăsprezece persoane din Ucraina și Republica Moldova și-au dezvoltat abilitățile de predare în cadrul unui curs de instruire, cu genericul Metode contemporane de instruire medicală, desfășurat în perioada 16-19 ianuarie curent, la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Pe parcursul instruirii, cadrele didactice au învățat cum să planifice și să pregătească un curs, ce presupune învățarea interactivă şi învățarea prin metoda dezbaterilor, cum se dezvoltă o deprindere practică, ce este microteaching-ul și pregătirea unui discurs, teoria feedbackului, ce reprezintă simularea în medicină, lucrul în echipă și rolul de lider, managementul resurselor în situații de criză, testul de supraviețuire, stilurile și tehnicile sesiunilor de dezbateri, principiile de dezvoltare a scenariilor de simulare, avantajele și dezavantajele simulării, operarea unui soft de simulare, sistemul de management al unui centru de simulare ș.a.
În ultima zi, participanții, divizați în trei echipe mixte, au elaborat și au simulat câte un caz clinic. Sesiunea de simulare a avut trei componente: Briefingul - pregătirea cazului, Scenariul - desfășurarea sesiunii propriu-zise și Debriefingul - discuții asupra acesteia. La finalul sesiunilor, echipa de instructori împreună cu participanții au făcut o analiză, menționând punctele forte și cele slabe ale scenariilor simulate.
Cursul a fost elaborat și predat de un grup de formatori de la USMF „Nicolae Testemițanu”, coordonatori în cadrul CUSIM, instruiți, la rândul lor, în centre de simulare internaționale, printre care: Iurie Saratila, coordonator CUSIM, Svetlana Plămădeală, conferențiar universitar, Ion Chesov, asistent universitar, ambii de la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”, Corina Cardaniuc, conferențiar universitar la Catedra de obstetrică și ginecologie nr. 1, Marin Vozian, conferențiar universitar la Catedra de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi” și Diana Chiper, asistent universitar, CUSIM.
Potrivit lui Andrei Romancenco, directorul CUSIM, aceste instruiri reprezintă o continuitate a colaborării instituției noastre cu Universitatea de Medicină din Ternopol. „Inițial, o delegație a partenerilor ucraineni a efectuat o vizită de documentare la CUSIM și, deoarece noi dispunem de un curs de instruire a cadrelor didactice în Metode moderne de instruire medicală, ne-am oferit să-i ajutăm și în acest domeniu. Cursul este unul activ, practic și dinamic, cu elemente de bază și elemente de avansat, care permite un schimb de experiență pe interior”, a menţionat managerul Centrului.
Una dintre participante, Natalia Belîi, asistent universitar la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”, a declarat că aceste lecţii practice permit elaborarea unui automatism, a unui arbore decizional de acțiune în situații de criză, atunci când ai foarte puțin timp pentru a gândi, a analiza, a acționa și pentru a lua decizii rapide, de care depinde succesul unei manipulații medicale oportune.
Galina Țimbaliuc, șefa Departamentului de Simulare a Universității de Medicină din Ternopol, a participat pentru a doua oară la cursuri în cadrul CUSIM. Specialista a rămas impresionată de dotarea Centrului și de nivelul înalt de pregătire al instructorilor, de la care, spune dumneaei, a învățat foarte multe tehnici moderne de predare.
La instruire au participat opt persoane din Ucraina, reprezentanți ai Universității de Medicină din Ternopol, ai Academiei de Medicină din Cerkasî și ai Academiei de Medicină din Dnipropetrovsk, și patru reprezentanți ai universității noastre.
[nggallery id=700]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii