Accidente vasculare cerebrale la copii
- 253 views
În data de 4 mai s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a Conferinței internaționale bienale Chișinău-Sibiu cu genericul Accidente vasculare cerebrale la copii (AVC). Manifestarea a fost organizată de Departamentul Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Societatea de Pediatrie din Republica Moldova și Facultatea de Medicină a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, România.
„Colaborarea cu experții din România întotdeauna a fost și este binevenită, deoarece se discută și se fac schimburi de experiență privind sporirea calității serviciilor medicale prestate copiilor, lăstarii societății noastre, discuții care în ultima instanță influențează îmbunătățirea actului medical”, a spus directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun.
Profesorul Mihai-Leonida Neamțu din Sibiu a subliniat condițiile de activitate și profesionalismul colegilor de la Chișinău. „Ne bucurăm că sunteți activi, iar rezultatele în domeniul medical evoluează în Republica Moldova”.
Comunicarea privind aspectele etiopatogenice ale accidentului vascular cerebral la copii, prezentată de conferențiarul universitar Mariana Sprîncean, a avut rezonanță în rândurile asistenței. Profesorul român Mihai-Leonida Neamțu a vorbit despre AVC ischemic la copii, controverse, discordanțe și tendințe actuale.
De asemenea, în cadrul forumului au fost puse în discuție particularitățile clinice, de diagnostic și de tratament ale copilului cu AVC, riscul de dezvoltare a epilepsiei la copilul care a suportat accident vascular cerebral, aspecte medico-sociale în AVC și alte probleme importante privind maladiile provocate de AVC. Totodată, au fost abordate subiecte precum trombectomia mecanică – oportunitate în managementul AVC ischemic pediatric, neuromodulare prin stimulări transcraniene neinvazive la copii cu AVC perinatal și hemipareza, patologia cardiacă congenitală: factor de risc și cauză de AVC la copii.
Evenimentul s-a desfășurat la Institutul Mamei și Copilului, în Aula „Victor Ghețeul” a universității noastre.
Menționăm că, următoarea conferință bienală Chișinău-Sibiu se preconizează să se desfășoare în anul 2020, în România.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii