SimOlympic 2018
- 213 views
În data de 4 mai 2018, la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, s-a desfășurat olimpiada universitară de simulare - SimOlympic 2018. Evenimentul, ajuns la cea de-a treia ediție, presupune o competiție între echipe formate în exclusivitate din mediciniști, care sunt antrenate în gestionarea anumitor situații critice simulate.
La ediția din acest an au participat trei echipe, a câte 4 membri fiecare: Black Code, FiveMed și The Defibrillators.
Toate echipele au fost puse în faţa aceleiaşi provocări. Un bărbat în vârstă de 72 de ani, care cântărește 80 de kg a ajuns la urgenţă cu o durere abdominală severă. Pacientul este cardiac şi suferă de diabet zaharat, iar plus la asta are și o hemoragie la un picior.
După tragerea la sorți, prima echipă care a oferit tot ce a avut mai bun pentru salvarea pacientului au fost cei din The Defibrillators, aceștia însă s-au clasat pe locul III. Echipa FiveMed s-a clasat pe locul I, fiind apreciată de juriu drept cea mai bună echipă, ţinând cont de capacităţile acestora de comunicare, de lucru în echipă, managementul și rezolvarea cazurilor şi de corectitudinea acţiunilor întreprinse.
Mihail Savin, student în anul 5 la Medicină generală, membru al echipei Black Code, care s-a clasat pe locul II, menționează că a trăit o experiență interesantă și captivantă. „Am avut posibilitatea de a pune în practică cunoștințele acumulate la ore, am văzut unde mai avem de lucrat și care sunt scăpările noastre. De asemenea, lucrul în echipă ne fortifică capacitățile de comunicare eficientă cu alţi colegi într-o situație de criză”.
Acțiunile și deciziile studenților au fost apreciate de un juriu, în componența: Virginiei Șalaru, asistent universitar, Catedra de medicină de familie, prodecan, Facultatea de Medicină nr. 1, Marin Vozian, conferențiar universitar la Catedra de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”, Gheorghe Ciobanu, șef al Catedrei de urgențe medicale, Alexandru Gavriliuc, asistent universitar la Disciplina de pneumologie și alergologie și Olga Clipii, studentă în anul III la Medicină generală.
Reprezentantul juriului Virginia Șalaru a menționat că studenții au demonstrat cunoștințe temeinice în urgențele medicale, ATI, cardiologie, neurologie și experiență de lucru în echipă. „Cu toate că au acordat asistență medicală unui manechin, participanții olimpici au manifestat empatie și grijă față de pacientul virtual. Astfel au fost respectate cele mai bune tradiții ale USMF „Nicolae Testemițanu”, în contextul inovațiilor și bunelor practici”.
Potrivit lui Andrei Romancenco, directorul CUSIM, olimpiada universitară de simulare - SimOlympic permite mediciniștilor de a-și demonstra capacitățile de lucru în echipă, dar, în primul rând, de a forma o echipă și de a fi pregătiți pentru diferite situații critice. „Consider că această experiență, care poate părea o joacă acum, își va spune cuvântul în practica din viața reală. Acest lucru îl demonstrează expunerile studenților după procesul de instruire prin simulare, totodată fiind și o bună platformă pentru un schimb de experiență între studenți”.
Această activitate a cuprins momente unice pentru studenți de a se identifica cu medicul, paramedicul şi asistenta medicală. Viitorii medici au avut posibilitatea de a acţiona în circumstanţe tensionate şi de a înţelege care abilităţi vin din reflex şi care mai trebuie dezvoltate.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii