USMF „Nicolae Testemiţanu” îndoliată
- 305 vues
La 22 noiembrie curent, la vârsta de 65 de ani, a încetat din viaţă Ion Lupan, profesor universitar, dr. hab. șt. med., decan al Facultății de Stomatologie, șef al Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică, pedodonție și ortodonție, specialist principal în stomatologie al Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.
A fost un talentat savant și renumit chirurg pediatru, care și-a consacrat viața organizării serviciului de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică din Republica Moldova și a condus Secţia de chirurgie maxilo-facială a Spitalului Clinic Republican pentru Copii Emilian Coțaga timp de 35 de ani. Experimentatul pedagog și ilustrul manager Ion Lupan a organizat procesul de instruire a medicilor stomatologi și a contribuit la racordarea Facultății de Stomatologie la standardele internaționale. A fost preşedinte în exerciţiu al Asociaţiei Stomatologilor din Republica Moldova şi al Asociaţiei Chirurgilor Cranio-maxilo-faciali din RM.
Corpul neînsuflețit al profesorului va fi depus astăzi, 23 noiembrie, ora 17:00, în Biserica Sf. Irh. Nicolae din Chișinău (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 190), unde se va afla până mâine la ora 8:45.
Mitingul de doliu va avea loc vineri, 24 noiembrie, începând cu ora 10:00, în incinta Blocului didactic nr. 1 Leonid Cobîleanschi (str. Nicolae Testemițanu, 27).
Ion Lupan va fi înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău (str. Alexei Mateevici, 11).
Prin trecerea în eternitate a profesorului Ion Lupan, comunitatea academică și cea medicală a pierdut un talentat pedagog şi iscusit chirurg oro-maxilo-facial, un model al responsabilităţii şi al profesionalismului, şi, nu în ultimul rând, un om excepţional, care s-a remarcat prin inteligență, onestitate, verticalitate, modestie, rafinament, empatie și respect în relațiile cu studenții, colegii, pacienții și cu cei care l-au cunoscut.
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este îndoliată și exprimă condoleanțe și sentimente de profundă compasiune familiei îndurerate. Vom păstra vie amintirea profesorului Ion Lupan, un om plin de viață, căruia i-a fost dragă lumea, familia, țara și Alma Mater, care va rămâne un exemplu demn de urmat pentru zeci de generații de medici stomatologi și pentru colegii săi de breaslă.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Ion Lupan s-a născut la 19 ianuarie 1952, în satul Șestaci, raionul Rezina. În anul 1968 absolvă Şcoala Medie din satul natal, în 1970 - Colegiul de Medicină din orașul Bălți, iar în 1975 absolvă cu menţiune Facultatea de Stomatologie a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău.
În perioada 1975-1977 a fost profesor la Colegiul de Medicină şi medic stomatolog la Policlinica Stomatologică din Tiraspol. Între anii 1978 şi 1983 activează în cadrul Secţiei de chirurgie maxilo-facială a Spitalului Clinic Republican, iar din 1983 este transferat la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”, unde fondează şi organizează Secţia de chirurgie maxilo-facială, pe care a condus-o timp de 35 de ani.
În 1993 își începe activitatea în calitate de asistent la Universitatea de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu”. După o intensă activitate de cercetare, în 1993 susţine teza de doctor în științe medicale, ulterior, în 1997, i-a fost conferit titlul ştiinţifico-didactic de conferenţiar universitar la Catedra de stomatologie pediatrică. În 2004 susține teza de doctor habilitat în științe medicale la tema „Recuperarea medicală a copiilor cu malformaţii congenitale ale feţei”, iar la 18 iunie 2009 i se conferă titlul de profesor universitar la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică, pedodonție și ortodonție.
În 2007 a fost numit, apoi ales prin concurs, şef al Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică, pedodonție și ortodonție a USMF „Nicolae Testemiţanu”, iar în 2009 devine decan al Facultăţii de Stomatologie şi preşedinte al Consiliului facultăţii. În anul 2016, Facultatea de Stomatologie, condusă de Ion Lupan, obține certificatul de acreditare internațională din partea Consiliului Dentar din statul California, SUA.
Rezultatele activității de cercetare a profesorului Ion Lupan se regăsesc în cca 160 de lucrări științifice și didactice, inclusiv două monografii, un manual şi două compendii, 10 brevete de invenții și 45 de certificate de inovator.
A fost conducător ştiinţific a șase competitori, dintre care doi au susţinut tezele de doctor în științe medicale și doi - tezele de doctor habilitat, conducător la prima teză de master în managementul medical la specialitatea Stomatologie, recenzent oficial la susţinerea tezelor de doctor, membru al Consiliului știinţific specializat.
Datorită abilităţilor manageriale şi profesionale excepţionale, Ion Lupan a fost preşedinte al Asociaţiei Stomatologilor din Republica Moldova şi al Asociaţiei Chirurgilor Cranio-Maxilo-Faciali din RM, membru al Asociaţiei Europene de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială, al Asociaţiei Europene pentru Educație în Stomatologie şi al Federației Internaționale a Stomatologilor. Din anul 2006 a îndeplinit funcţia de specialist principal în stomatologie al Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova şi de expert în problemele de sănătate al Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate. Din 2010 a fost președinte al Consiliului știinţific specializat. A fost fondator şi redactor-şef al revistei Medicina Stomatologică, membru al colegiilor de redacţie ale revistelor științifice „Curierul medical” și „Revista de Științe ale Sănătății din Republica Moldova” şi ale revistelor „Ortodonţie şi ortopedie dento-facială”, „Romanian Journal of Oral Rehabilitation”.
A participat intens la activitățile organizatorice ale Alma Mater în calitate de membru al Consiliului știinţific şi al Senatului USMF „Nicolae Testemiţanu”. A fost membru al Asambleii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iar anul curent a fost ales membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.
Pentru merite deosebite și activitate prodigioasă, a fost decorat cu medalia „Nicolae Testemiţanu” (2005), medalia „Dimitrie Cantemir” (2012) şi Ordinul „Gloria Muncii” (2016), Diplomă de apreciere a Cleft Lip and Palate Foundation (2000), Diplomă de gradul I a Guvernului Republicii Moldova (2009, 2015), Diploma de Onoare a Ministerului Educației și Cercetării al României (2016).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii