Centrul de Autoguvernare Studențească a fost inaugurat la USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 1880
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a inaugurat, în data de 23 septembrie 2020, Centrul de Autoguvernare Studențească ce va reprezenta sediul Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină (ASRM). Centrul este amplasat în incinta Complexului Sociocultural Universitar din regiunea Mălina Mică din capitală, iar deschiderea acestuia se înscrie în șirul evenimentelor consacrate aniversării a 75-a de la fondarea Universității.
Ceremonia a fost deschisă de către rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, care a amintit că ideea de creare a Centrului de Autoguvernare Studențească a prins contur în anul 2011, odată cu aprobarea Planului general de dezvoltare a infrastructurii Universității și a accentuat că ASRM are un rol important în luarea deciziilor în universitatea noastră, de altfel, ca și în toate universitățile europene și democratice. Rectorul le-a urat bun venit studenților și medicilor-rezidenți în acest edificiu modern, dorindu-le să realizeze proiecte frumoase, progresive, îndrăznețe și de perspectivă pentru mediciniști, în parte, și pentru sistemul național de sănătate, în general.
Rectorul Emil Ceban a subliniat că ASRM a fost fondată în anul 1999 și este succesoarea celei mai vechi asociații studențești din țară. Este o organizație neguvernamentală, care apără drepturile mediciniștilor și contribuie la dezvoltarea profesională și personală a membrilor săi, pentru a deveni persoane demne și polivalente. Misiunea acestei organizații este de a educa studenții în baza valorilor democratice, cultivarea spiritului civic, al solidarității, al egalității și al încrederii în viitor.
În anul 2018 ASRM a fost desemnată drept Cel mai bun ONG în domeniul medicinei, iar în 2019 a devenit campioană în cadrul Galei schimbării. Mediciniștii manifestă un interes deosebit și pentru cercetare, iar dovadă a acestui fapt este Congresul internațional MedEspera. La fel de importante sunt acțiunile de responsabilitate socială la care participă membrii ASRM - donare de sânge, flashmoburi, caritate, etc. Anul curent, în condiții de pandemie, studenții universității noastre au fost primii care au oferit ajutor sistemului de sănătate în combaterea coronavirusului de tip nou.
În finalul discursului, rectorul a anunțat că administrația Universității a venit la casa nouă a mediciniștilor cu daruri: patru calculatoare, 2 proiectoare, 2 ecrane, 2 imprimante multifuncționale și una color, și un TV smart. Simbolic, profesorul Ceban i-a acordat președintelui ASRM un medalion cu logoul aniversar al Universității, cu sloganul Calitate, Excelență, Performanță.
„Ne mândrim cu acest Centru și ne dorim ca aici să se regăsească fiecare student, inclusiv cei internaționali. Sper ca aici să domnească o atmosferă plăcută, prietenoasă, în care să generați cât mai multe activități educaționale, culturale, sociale, astfel ca fiecare medicinist să se mândrească că își face studiile la USMF Nicolae Testemițanu”, a declarat prorectorul pentru activitate socială Marcel Abraș.
Gheorghe Buruiană, președintele ASRM, a exprimat gratitudine conducerii Universității pentru aportul considerabil în realizarea acestui grandios proiect, accentuând, cu mândrie, că „sunteți mentorii noștri zi de zi, care ne susțineți să creștem profesional, să devenim medici buni, dar și să aducem plusvaloare Universității. Toate acestea nu ar fi posibile fără implicarea administrației Universității, dar și a fiecărui membru al echipei. Avem responsabilitatea de a crea proiecte noi atât pentru ASRM, cât și pentru imaginea Almei Mater”.
Victor Șchiopu, șef al Campusului Studențesc, prezent la eveniment, a subliniat că ASRM este un organism viu, ce a dictat tonul tuturor asociațiilor de studenți din țară. Am fost dintotdeauna cei mai buni datorită spiritului de echipă transmis de către predecesorii noștri, iar noi, la rândul nostru, avem obligativitatea de a transmite acest spirit urmașilor. „În cadrul activităților extracurriculare pe care le desfășurăm, ne aflăm mult timp împreună și avem șansa de a schimba idei, de a obține experiență și de a atinge culmile succesului”.
„Este un moment istoric pentru USMF „Nicolae Testemițanu” și pentru ASRM. A fi medicinist înseamnă nu doar să studiezi profund materia didactică, să frecventezi cursurile, dar și să ai o viziune largă despre tot ce înseamnă viața socială. ASRM este un loc perfect unde studenții pot îmbina toate aspectele vieții, astfel încât să fie mulțumiți de realizări. Este un anturaj, un univers în care, odată ce ai pășit, ți se deschid noi oportunități de a-ți realiza visul”, a declarat Valeriu Oprea, absolvent al Facultății de Farmacie, fost membru activ al ASRM.
Eduard Habarov, student în anul VI, Facultatea de Medicină nr. 2, a menționat că se simte onorat să reprezinte comunitatea studenților internaționali, dar și să facă parte din marea familie a USMF „Nicolae Testemițanu”, cea care le-a dat oportunitatea să tindă spre noi culmi. „ASRM este locul unde avem posibilitatea să ne destindem, să ne cunoaștem, să legăm prietenii și să realizăm diverse proiecte sociale”, a afirmat medicinistul.
Iurie Noroc, medic-rezident în anul II, responsabil de Departamentul Sport în cadrul ASRM și un promotor fidel al modului de viață sănătos, a declarat că s-a format în plan profesional la Alma Mater, a cunoscut oameni cu literă mare și și-a creat prietenii pe viață. „ASRM va rămâne acel templu de idei inovative, de proiecte, de gândire liberă ce se materializează prin intermediul Universității. Logoul Departamentului Sport este o minte sănătoasă, într-un corp sănătos, de aceea vom continua proiectele frumoase pe care le avem cu universitățile partenere. Noile generații care vor păși pragul acestei instituții trebuie să înțeleagă că realizările și succesele obținute sunt însoțite și de eșecuri, altfel nu poți ajunge la apogeu”, a accentuat reprezentantul ASRM .
Centrul de Autoguvernare Studențească are o suprafață totală de 465 m2, dispune de șase săli de instruire, inclusiv una de simulare în medicină, o sală de conferințe, de lucru în grup și de coregrafie, prevăzute pentru organizarea și desfășurarea activităților de diverse genuri. Toate sălile sunt amenajate și dotate conform cerințelor contemporane, cu mobilier, echipament performant, tehnologii informaționale moderne ș.a.
Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină (ASRM) înregistrează la moment circa 4000 de membri.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii