Crearea Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative – un proiect pentru oameni
- vizualizări: 1430
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și-a stabilit pentru următorii ani să realizeze un proiect ambițios: să creeze un Centru Universitar de Îngrijiri Paliative. Proiectul este la o etapă incipientă, iar unul dintre obiectivele stabilite este să devină un hub în domeniul îngrijirilor paliative în Republica Moldova. Este aceasta o cerință a timpurilor în care trăim sau este exprimarea firii altruiste a unor oameni care doresc să-și ajute semenii pentru că le cunosc mai bine durerile și suferințele? Mai multe detalii la acest subiect ne oferă Andrei Bradu, șef de grup pentru elaborarea notei analitice a proiectului, dr. șt. med., asistent universitar la Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală a Universității.
Stimate Domnule Bradu, Vă rugăm să ne argumentați necesitatea creării Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative.
– În primul rând, universitatea noastră nu dispune de un astfel de centru, iar instruirea studenților pe segmentul paliației este insuficientă. În acest sens, este absolut necesar ca USMF „Nicolae Testemițanu” să dețină o subdiviziune ce ar reprezenta:
- o catedră sau o bază clinică în cadrul căreia să putem desfășura activitatea didactică, metodică și de cercetare științifică în domeniul îngrijirilor paliative;
- o unitate cu paturi pentru a putea demonstra beneficiarilor de studii cum se acordă serviciile de îngrijiri paliative și ce presupune această activitate de facto;
- un model de servicii integrate de îngrijiri paliative, deoarece paliația înseamnă nu doar o unitate cu paturi sau îngrijiri la domiciliu. Acestea sunt aplicate în strânsă legătură cu fiecare specialitate medicală ce studiază bolile cronice incurabile de la faza incipientă a bolii și pot contribui la prelungirea vieții.
În final, ne dorim ca acest centru să devină un etalon în oferirea serviciilor calitative în domeniul medicinei paliative în Republica Moldova.
Universitatea a inclus pentru prima dată cursuri de îngrijiri paliative în curricula în anii 2017-2018. Inițial se discuta despre tratamentul durerilor cronice în cadrul Cursului de anesteziologie și terapie intensivă, după care elemente de îngrijire paliativă au fost introduse în programele de studii la Catedra de medicina de familie și la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM). În această perioadă baza clinică pentru studenți este Hospice Angelus Moldova.
Ce misiune va avea acest centru de paliație?
- Prioritar, va fi un centru de studii ce va presta servicii de educație pentru studenți și medici-rezidenți, oferind beneficiarilor de studii instruirea necesară în domeniul paliației practice, la patul pacientului. În realizarea acestui deziderat, ne-a inspirat Hospice Casa speranței – un centru de excelență afiliat Universității Transilvania din Brașov, România. În acest sens, noi am preluat conceptul românesc adaptat la condițiile locale.
Proiectul „Îngrijiri paliative sustenabile și reziliente la nivel național” reprezintă o primă etapă în crearea Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative. Ce ați reușit să realizați până în prezent și ce acțiuni urmează să întreprindeți?
– Până la acest moment am elaborat Nota analitică – un document ce confirmă necesitatea restructurării serviciilor de îngrijiri paliative în instituțiile medicale și importanța creării unui Centru Universitar de Îngrijiri Paliative. Apoi am lansat o petiție în mediul on-line pentru a primi susținerea societății și, totodată, pentru a sesiza autoritățile despre ideea de creare a acestui centru, după care urmează etapa de sensibilizare. În vară, am planificat un eveniment public pentru lansarea proiectului, însă condițiile pandemice nu ne permit acest lucru. Între timp încercăm să promovăm proiectul și să diseminăm informația prin mai multe mijloace de comunicare. De aceea, vom fi foarte vigilenți și, pas cu pas, vom încerca să transmitem autorităților și societății mesajul nostru, într-un mod cât mai convingător, pentru inițierea programului de colectare de fonduri, care va fi unul transparent, fiind dispuși să prezentăm traseul fiecărui bănuț.
Ce instituții ale statului sunt vizate în realizarea acestui proiect?
– Avem nevoie de susținerea Ministerului Sănătății în calitate de fondator și a Consiliului municipal Chișinău ca organ decizional privind gestionarea fondului funciar al capitalei. De fapt, toate instituțiile statului sunt importante și fiecare își are rolul său crucial în desfășurarea proceselor la anumite etape ale proiectului. Universitatea noastră a fost selectată ca fiind una dintre cele mai credibile instituții din țară pentru realizarea proiectului dat, iar centrul urmează să obțină statut de proprietate privată și, respectiv, va fi gestionat de USMF „Nicolae Testemițanu”.
Perioada prin care trecem este una foarte dificilă și multe activități sunt perturbate de pandemie, dar și din cauza crizei și instabilității politice. Pentru viitorul centru universitar ne propunem să construim un edificiu nou din temelie care să corespundă cerințelor contemporane, nu am vrea să renovăm o clădire veche. Pentru aceasta este necesar să fie acumulate 80-90 la sută din fonduri, ca timp de 2-3 ani sediul Centrului să fie dat în exploatare și, astfel, să-și realizeze misiunea.
Suntem foarte optimiști, credem că ne va reuși să implementăm acest proiect indispensabil și util atât studenților, cât și pacienților, doar că avem nevoie de o comunicare eficientă cu toți factorii de decizie și de susținerea autorităților locale și guvernamentale.
Care sunt costurile estimative pentru construcția acestui centru?
– Republica Moldova nu are experiență în crearea unui Centru de Îngrijiri Paliative, de aceea ne orientăm pe modele deja existente în România. În București a fost edificat un centru similar cu o valoare de cca 6 milioane de euro. Credem că investițiile pentru construcție ar fi de 4,5-5 milioane de euro, plus 1,5 milioane de euro pentru dotare.
Cu siguranță, ați inițiat acest proiect având încrederea și unele garanții că veți reuși să acumulați suficiente fonduri pentru crearea Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative. Disponibilitatea investitorilor a rămas aceeași?
– Proiectul a fost conceput înainte de pandemie și, într-adevăr, atunci existau unele garanții din partea investitorilor străini și chiar aveam susținerea oamenilor simpli. În prezent însă, pandemia a afectat nu doar sistemul de sănătate, dar și mediul de afaceri, și absolut toate domeniile, cele mai multe fonduri fiind direcționate pentru combaterea acesteia.
Cu regret, în țara noastră nu este dezvoltată tradiția de caritate, pentru că oamenii sunt săraci, de multe ori - dezamăgiți și nu au încrederea deplină că e posibil de realizat ceva bun. Desigur, ne vom axa pe programele de finanțare externă și nerambursabile. Condițiile sunt mai dure, dar avem o echipă competentă și unită, și suntem siguri că vom reuși să finalizăm cu brio acest proiect.
Cum planificați să asigurați funcționarea Centrului, după darea în exploatare?
– Temerea tuturor este că întreținerea acestui centru multifuncțional va necesita cheltuieli enorme. Centrul Universitar de Îngrijiri Paliative va dispune de un număr limitat de paturi – maximum 20 pentru adulți și 10 – pentru copii, unde pacienții vor fi internați pentru o perioadă minimă de o lună. Respectiv, va fi o rotație nesemnificativă și va apărea problema identificării resurselor financiare. Trebuie să ne orientăm din start spre două direcții: sporirea alocărilor financiare din bugetul de stat și desfășurarea permanentă a programelor de colectare de fonduri (fond rising). Astfel de programe de finanțare vor asigura continuitatea serviciilor. Noțiunea de îngrijiri paliative este echivalentă cu gratuit. Pentru pacient presupune acordarea serviciilor gratuite, dar, de fapt, costurile de întreținere sunt foarte mari, până la zeci de mii de lei per zi.
Care este relevanța creării unei astfel de subdiviziuni la USMF „Nicolae Testemițanu”, în condițiile în care Guvernul Republicii Moldova a prevăzut în Planul de acțiuni pentru perioada 2021-2022 instituirea Centrului Național de Îngrijiri Paliative?
– Ne bucurăm că agenda guvernului include și sfera îngrijirilor paliative și consider că prestatorii acestui tip de servicii trebuie să lucreze și să mobilizeze instituțiile statului să acționeze în interesul fiecăruia dintre ei. Responsabilii de îngrijiri la domiciliu trebuie să dezvolte acest aspect, iar cei care se ocupă de unitatea cu paturi – să realizeze această componentă, să se implice fiecare în domeniul său și să ofere expertiză pentru a îmbunătăți calitatea actului medical și a serviciilor prestate. În programul guvernului pentru următorii ani, acesta este un punct forte. Cu cât mai multe centre de acest fel vor fi create cu atât va fi mai bine pentru beneficiari. Nu trebuie să centralizăm toate domeniile și serviciile. Oamenii cu aceleași maladii trebuie să beneficieze de servicii calitative la locul de trai. Ideea de a crea un Centru Național de Îngrijiri Paliative a apărut acum 20 de ani și nu trebuie privită ca un motiv de concurență. Universitatea are dreptul să dețină un Centru de Îngrijiri Paliative – model. Fiecare instituție va fi motivată să înregistreze rezultate cât mai bune, să devină un bun exemplu și să ofere expertiză în domeniu. Salutăm concurența constructivă ce generează succes în beneficiul oamenilor.
Câte centre de îngrijiri paliative similare există în țară?
– La componenta educație nu există niciun centru, dar sunt numeroase centre care oferă servicii de paliație și, în acest sens, trebuie să accentuăm aportul incontestabil al ONG-lor de profil. Datorită inițiativelor acestor instituții au fost elaborate acte legislative, sunt implementate diverse programe educaționale de scurtă durată pentru personalul implicat și multe alte activități finanțate de parteneri externi. Însă toate acestea devin acum insuficiente, fiind nevoie de o instituție de învățământ care să dezvolte un centru de excelență sau un centru de studii în domeniul îngrijirilor paliative. Și aici intervine USMF „Nicolae Testemițanu”, care are capacitatea să instruiască și să presteze acest model de servicii.
Cum apreciați accesibilitatea și calitatea serviciilor paliative acordate în prezent în țara noastră? Au evoluat acestea pe parcurs?
– Treptat acest tip de servicii se dezvoltă. În unele orașe din țară deja există centre, unități sau secții de îngrijiri paliative pe lângă spitalele raionale din Drochia, Cahul, Taraclia, Ocnița, Soroca, Orhei. Noi dorim să integrăm, la Universitate, modelul de educație cu cel de unitate cu paturi și modelul de promotor al serviciilor paliative, un fel de hub, pe care oamenii să-l preia și să-l dezvolte exact așa, doar că la nivel teritorial. În toate raioanele trebuie să existe asemenea centre pentru ca oamenii să aibă unde se adresa în caz de necesitate și să fie susținuți în situațiile complicate.
În Republica Moldova avem suficienți specialiști pregătiți în domeniul îngrijirilor paliative?
– Nicio țară nu dispune de personal calificat suficient pentru acest tip de servicii, iar Republica Moldova nu este o excepție.
Ar fi necesar de introdus o specialitate aferentă acestui domeniu în programul de studii prin rezidențiat?
– În prezent, Ministerul Sănătății este la etapa de revizuire a Nomenclatorului specialităților pentru pregătirea postuniversitară prin studii de rezidențiat, dar nu cunoaștem dacă va fi inclusă o astfel de specialitate. Există țări care au program de rezidențiat în îngrijiri paliative, spre exemplu în Marea Britanie acesta durează 5 ani de studii. Pentru Republica Moldova acest lucru nu este real și nici nu cred că ar dori cineva să se ocupe non-stop cu îngrijiri paliative. Este un serviciu extrem de extenuant și solicitant din punct de vedere emoțional pentru toți. Consider că niște cursuri de specializare sau competențe în educație medicală continuă ar fi cel mai potrivit model pentru a fi implementat în țara noastră. În prezent, persoanele care prestează servicii de paliație nu au făcut studii de rezidențiat, fiind instruiți în cadrul diferitor programe în alte țări.
Care este experiența Dumneavoastră în acest domeniu?
– Imediat după absolvirea Universității m-am angajat ca asistent medical în Hospice Angelus Moldova, ulterior am activat ca medic și în alte funcții. Am avut o colaborare frumoasă în această instituție și sunt recunoscător acelor oameni care au crezut în mine. Inițial nu aveam idee despre noțiunea de paliație, dar am avut posibilitatea să efectuez stagii în România, Germania, Austria, Italia, Marea Britanie ș.a. Cea mai mare experiență în domeniul medical am acumulat-o în sfera îngrijirilor paliative. Acolo pacientul este privit în ansamblu și când mergi acasă la el ești obligat să răspunzi la multe întrebări și să faci față tuturor nevoilor pe care acesta le are, de aceea trebuie să ai o pregătire corespunzătoare. Or, un pacient cu cancer are extrem de multe întrebări și necesități. Crearea Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative este un proiect pentru oameni și dacă politicul împărtășește ideea noastră, cu siguranță, vom reuși!
– Vă mulțumim.
Interviu realizat de
Inga Musteaţă
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii