Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană la 25 de ani de activitate: o privire asupra evoluției cooperării internaționale a USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 215
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova consemnează, în 2024, un sfert de secol de activitate a Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană (DREIE) – o componentă fundamentală pentru sporirea vizibilității instituționale la nivel internațional. Creat în anul 1999, DREIE a evoluat continuu, contribuind esențial la deschiderea USMF „Nicolae Testemițanu” către noi parteneriate și proiecte internaționale, sprijinind transformarea Universității într-un centru de excelență educațională și de cercetare medicală.
Primii pași spre internaționalizare
Colaborarea interuniversitară și internaționalizarea educației și cercetării au devenit priorități strategice pentru USMF „Nicolae Testemițanu” începând cu anul 1995, iar reglementarea acesteia a început în 1999 prin decizia Senatului universitar de a crea două secții: Secția studenți de peste hotare și Secția relații internaționale. Acest fapt a constituit debutul oficial al unei noi direcții instituționale de dezvoltare a relațiilor externe, în calitate de șef al secției fiind numit profesorul universitar Victor Vovc (1999-2006), dr. hab. șt. med., ulterior urmat de către profesorul Vitalie Lisnic (2006-2010), ambii având o contribuție semnificativă în acest domeniu. Astăzi, chiar dacă profesorii Victor Vovc și Vitalie Lisnic nu mai fac parte din echipa DREIE, ei continuă să promoveze relațiile de cooperare la nivel internațional prin menținerea conexiunilor profesionale, dar și de prietenie atât cu personalități notorii, cât și cu instituții cu renume mondial în domeniul medical de peste hotare. Cei doi profesori continuă să elaboreze proiecte internaționale și să atragă fonduri de investiții în beneficiul USMF „Nicolae Testemițanu”.
Consolidarea relațiilor și internaționalizarea procesului educațional (2000-2010)
În această perioadă, Universitatea a înregistrat un progres semnificativ în dezvoltarea relațiilor internaționale, fiind semnate acorduri de colaborare cu universități și instituții de învățământ superior din România (București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara), Ucraina, Belarus, Federația Rusă, statele Uniunii Europene, SUA și Canada. Direcțiile de dezvoltare incluzive, ce aveau ca scop perfecționarea procesului educațional și de cercetare, au fost susținute de un management eficient și o echipă academică dedicată.
Internaționalizarea educației medicale a constituit o prioritate continuă, iar Universitatea a reușit să atragă parteneri din diverse domenii, promovând mobilitatea studenților și a cadrelor didactice, precum și dezvoltarea unor noi programe educaționale ce respectă standardele internaționale. Sub conducerea rectorului Ion Ababii, Universitatea a elaborat și a implementat Strategia de dezvoltare a USMF „Nicolae Testemițanu” pentru perioada 2011-2020, susținută de Ministerul Sănătății și aprobată de Guvernul Republicii Moldova – un document ce a inclus și domeniul dezvoltarea colaborărilor internaționale.
Responsabili de procesul de internaționalizare și managementul proiectelor internaționale
Un rol important în dezvoltarea cooperării internaționale l-au avut prorectorii pentru relații internaționale: Valeriu Chicu (2000-2013), Mihail Gavriliuc (2013-2019) și Eugen Guțu (2018-2019). În anul 2012, în conformitate cu decizia Senatului universitar, Secția relații internaționale este reorganizată în Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană, fiind condus de Rodica Gramma (2012-2017).
Misiunea principală a DREIE este de a spori gradul de internaționalizare și modernizare instituțională prin participarea la elaborarea, actualizarea și implementarea Strategiei de dezvoltare a USMF „Nicolae Testemițanu”.
Din anul 2017, echipa DREIE este condusă de Evelina Gherghelegiu, care continuă procesele de identificare a partenerilor internaționali, de inițiere a unor noi colaborări și de dezvoltare a proiectelor instituționale. Misiunea DREIE este de a implementa și a realiza obiectivele strategice ale Universității în domeniul internaționalizării și programelor europene, colaborând cu universități, companii, asociații, ONG-uri și instituții externe. Departamentul asigură comunicarea cu partenerii străini, ambasadele și misiunile diplomatice, și organizează activități protocolare pentru evenimente și primirea delegațiilor internaționale.
Departamentul elaborează rapoarte și documente esențiale pentru activitățile internaționale, gestionează mobilitățile academice, schimbul de experiență și programul Erasmus+, diseminează informații privind bursele de studii și susține promovarea acestora. De asemenea, DREIE dezvoltă și gestionează proiecte instituționale, verifică și elaborează acte de confirmare pentru studiile absolvenților la solicitarea instituțiilor internaționale.
Programele de mobilitate academică – o componentă esențială a activității DREIE – se realizează în cadrul Erasmus+, CEEPUS, AUF, FOSFOM, Fulbright, Open World Program sau în baza acordurilor de colaborare. Acestea reprezintă o necesitate în perspectiva globalizării actuale, promovând aderența la nivel internațional şi îmbogăţirea orizontului ştiinţific. Odată cu extinderea parteneriatelor internaționale, a crescut și numărul de mobilități incoming și outgoing, ceea ce sporește gradul de internaționalizare a USMF „Nicolae Testemițanu”. Preponderent, Universitatea realizează schimb de experiență în cadrul mobilităților cu România, China, Norvegia, Franța, Belgia, Slovacia, Lituania, Spania, Bosnia și Herțegovina, Ucraina, Italia, Grecia, Polonia, Brazilia, SUA, Suedia ș.a.
Progrese – prin proiecte internaționale
Pe parcursul anilor, DREIE a contribuit la inițierea și dezvoltarea unui număr impresionant de proiecte internaționale, ce au adus beneficii importante pentru infrastructura educațională și cea de cercetare a Universității.
Din anul 2006 și până în prezent, numărul proiectelor implementate de universitatea noastră a crescut considerabil. Aceste proiecte sunt utile pentru instituțiile care planifică să implementeze activități prioritare în domeniile modernizării procesului de instruire, managementului universitar și dezvoltării instituționale.
Grație proiectelor instituționale finanțate de Comisia Europeană, USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit atractivă și pentru alți donatori/investitori. Printre cele mai importante proiecte enumerăm:
• Abordarea interdisciplinară și atitudinea adecvată față de procesul de îmbătrânire în Republica Moldova – implementat cu suportul financiar al Olandei (2011-2012);
• Perfecționarea abilităților lingvistice ale studenților și rezidenților – cu suportul Norvegiei (2012);
• Dezvoltarea curriculumului și procurarea echipamentului necesar pentru instruirea specialiștilor în domeniul urgenței medicale a mamei și copilului în Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală – implementat cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (2013-2015);
• Cooperarea moldo-estoniană în domeniul medicinei sportive pentru promovarea standardelor europene în învățământul medical – susținut de Universitatea din Tartu, Estonia (2013-2015);
• CHRONEX-RD – Rețeaua est-europeană pentru excelență în cercetare și dezvoltare în domeniul bolilor cronice ce a avut ca scop dezvoltarea economică atât prin reducerea impactului bolilor cronice, cât și prin integrarea resurselor din domeniul sănătății (2013-2015);
• Proiectele TEMPUS, ce au modernizat sistemul de învățământ superior din Republica Moldova (2013-2016).
Extinderea rețelei de colaborare internațională și realizările recente (2019-prezent)
Din anul 2019, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova este condusă de către rectorul Emil Ceban, profesor universitar, dr. hab. șt. med., care continuă frumoasele tradiţii ale şcolii medicale și se orientează în permanenţă spre schimbări radicale în modul de organizare a învăţământului superior medical, a activității de cercetare și practică medicală. Actuala reformă curriculară, aflată în curs de realizare, vizează actualizarea programelor de studii, diversificarea ofertei educaționale prin lansarea noilor programe de studii de licență și master, aplicarea sistemului european de credite academice transferabile, implementarea tehnologiilor informaţionale moderne, a formelor şi a metodelor avansate de predare-învăţare-evaluare.
În 2019, Universitatea a fost acreditată instituțional conform standardelor Federației Mondiale pentru Educație Medicală (World Federation for Medical Education – WFME). Totodată, programele de studii superioare integrate Medicină, Stomatologie și Farmacie au fost acreditate, în 2022, în conformitate cu standardele WFME pentru un termen de 5 ani. În 2021, a fost aprobat Planul strategic de dezvoltare a USMF „Nicolae Testemiţanu” în perioada 2021-2030, ce include și domeniul strategic Internaționalizarea.
DREIE continuă să fortifice relațiile de colaborare ale Universității cu organizațiile și companiile din India, Turcia și Israel. Au fost încheiate, revăzute și reconfirmate peste 120 de acorduri de cooperare cu facultățile și universitățile de medicină din România, Ucraina, Belarus, țările baltice, Germania, Franța, Italia, Belgia, Grecia, Slovacia, Elveția, Polonia, Olanda, China, SUA, Norvegia, Canada, Suedia, Italia, Federația Rusă ș.a. Obiectivele acordurilor, memorandumurilor, convențiilor și protocoalelor de cooperare internațională includ:
• schimb bilateral de profesori pentru predarea cursurilor la diferite specialități din domeniul medicinei fundamentale și clinice;
• schimb de experiență și bune practici privind îmbunătățirea planurilor de studii și a programelor analitice;
• elaborarea și editarea compendiilor, manualelor, ghidurilor practice ș.a.;
• organizarea stagiilor pentru cadrele didactice la specialitățile medicale fundamentale și clinice;
• dezvoltarea mobilității studenților în conformitate cu acordurile de cooperare interuniversitară;
• stagii pentru studii universitare și postuniversitare (în Belgia, Franța, Germania, SUA ș.a.);
• realizarea cercetărilor științifice în cotutelă ș.a.
Din 2019 și până în prezent, DREIE a continuat extinderea rețelelor de cooperare internațională prin implementarea a peste 25 de proiecte internaționale, susținute de Comisia Europeană și parteneri/organizații donatoare. Astfel, pentru sporirea eficienţei, calităţii și excelenței managementului științific și științei deschise a universităților din Moldova și Armenia a fost implementat proiectul „Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia”, MINERVA, în perioada 2019-2022.
Cu scopul de a fortifica guvernarea, planificarea strategică și managementul, și pentru îmbunătățirea calității educației medicale conform cerințelor internaționale au fost implementate proiectele „Leadershipul și managementul învățământului superior din Moldova” – MHELM (2019-2022) și „Stabilirea instrumentelor și a obiectivelor de revizuire pentru educația medicală” – SPRING (2019-2022).
Alte proiecte de anvergură sunt: „Infrastructura pentru cercetare şi management al serviciilor medicale în domeniul obezităţii şi ai diabetului” – OBDIA-NET (2021-2023); „iCREATE-Sporirea capacităților de cercetare în Europa de Est”, finanțat de Institutul Național de Sănătate din SUA și Universitatea Babeș-Bolyai din România (2023-2027); „Consolidarea educației medicale în urologie și nefrologie chirurgicală prin simulare”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, 2024; “American Medical Speaker Program”, finanțat de Guvernul SUA, perioada 2024-2028; „Fortificarea educației prin cercetare în medicină în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”/ FORCE_Med și rezidă din dezideratul Universității inclus în Planul strategic de dezvoltare a Universității în perioada 2021-2030 – implementarea conceptului educație prin cercetare; „Modernizarea și fortificarea educației prin cercetare în farmacie și medicină în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”/FORCE_Farm. Subproiectul dat, în valoare de 2 milioane de euro, se înscrie în runda a doua a apelului de subproiecte din cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” (PÎSM), implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC) și finanțat de Banca Mondială, în perioada 2024-2025; “Implementation Science Study to investigate community-based mental health interventions for high-risk communities in low and middle income countries”/HEARD, 2024, finanțat de USAID; “Modernization and digital transformation for International Relations Offices in HEI’s”/ IROconnect, 2024-2026.
Astfel, internaționalizarea a devenit o componentă strategică a activității universitare, nu doar pentru modernizarea procesului de învățământ, dar și pentru dezvoltarea cercetării și îmbunătățirea competențelor profesionale ale absolvenților, contribuind la pregătirea personalului medical din Republica Moldova conform standardelor internaționale.
Pentru a-și consolida și valorifica capacitățile în domeniul internaționalizării, Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană publică periodic articole în reviste internaționale. Aceste studii elucidează prioritățile, realizările, provocările și oportunitățile procesului de internaționalizare la USMF „Nicolae Testemițanu”. Printr-o abordare complexă, DREIE analizează modul în care Universitatea gestionează și promovează dimensiunea internațională a educației și cercetării medicale și farmaceutice, subliniind succesele și provocările cu care s-a confruntat, precum și direcțiile viitoare de dezvoltare. În anul 2020, profesorul universitar Eugen Guțu și Evelina Gherghelegiu au publicat articolul „Интернационализация медицинского университета: преимущества и риски” în revista științifico-metodică Непрерывное медицинское образование и наука (https://cmedas.elpub.ru/jour/issue/viewIssue/14/13), editată de Universitatea de Stat de Medicină din Ural (Rusia), în care descriu internaționalizarea învățământului superior – un proces deliberat inițiat și de instituțiile de învățământ superior medical.
Un exemplu recent este și studiul Internationalization at Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy: Priorities, Achievements, Constraints, Development Direction, publicat în anul 2024 de către echipa DREIE în “Journal of Medical and Health Sciences Education for Eastern Europe and Central Asia” (MEDH-EECA), editată de Universitatea Lituaniană pentru Ştiinţe ale Sănătăţii din Kaunas. Studiul este axat pe activitatea DREIE din perioada 2019-2023, în care se descriu prioritățile și realizările semnificative, dar și obstacolele întâlnite în activitatea de cooperare internațională. Cercetarea evidențiază importanța parteneriatelor internaționale și a strategiilor menite să sporească vizibilitatea și să promoveze impactul Universității la nivel global.
În contextul globalizării educației, Universitatea a devenit un actor cheie în dezvoltarea și implementarea unor proiecte ce sprijină educația și cercetarea medicală în conformitate cu standardele internaționale. Grație perseverenței și profesionalismului echipei DREIE, Universitatea își consolidează constant prestigiul la nivel internațional, deschizând noi oportunități pentru colaborare, perfecționare academică și cercetare în domeniul medical. Aceste realizări reflectă angajamentul USMF „Nicolae Testemiţanu” de a oferi o educație de înaltă calitate și de a contribui la dezvoltarea sistemului de sănătate din Republica Moldova prin integrarea celor mai bune practici internaționale.
Timp de 25 de ani, Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană oferă suport Universității în atingerea obiectivelor de asigurare a calității în educație, cercetare și activitate clinică, prin consolidarea relațiilor internaționale, implementarea proiectelor novatoare, realizarea mobilităților academice, fapt ce contribuie la înregistrarea performanțelor și excelenței în toate domeniile de activitate, sporirea vizibilității instituționale în clasamentele universităților la nivel național și internațional.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii