Donație de carte medicală din statul Carolina de Nord
- vizualizări: 202
Biblioteca Științifică Medicală (BȘM) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a recepționat, în data de 15 iulie, un lot de ajutor umanitar - cărți și reviste de profil medical și farmaceutic în limba engleză, în cantitate totală de peste 900 kg, donate de către partenerii din statul Carolina de Nord, SUA. Donația a fost recepționată la sediul BȘM din incinta Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
„Lotul a ajuns în țara noastră în luna martie, dar, din cauza stării de urgență declarată pe fundalul pandemiei de coronavirus, inițial a fost depozitat, iar momentul transmiterii acestuia instituțiilor beneficiare a fost contramandat pentru timpuri mai bune”, a menționat Irina Rusanovschi, președintele Centrului Internațional de Colaborare și Dezvoltare „Phoenix” - instituție filantropică care a asigurat procedura de devamare și de predare a loturilor umanitare tuturor instituțiilor beneficiare din țara noastră. Totodată, Ambasada SUA în Republica Moldova a acoperit costurile de transport și taxa pentru depozitarea ajutorului umanitar. Întregul lot de carte este destinat pentru 5 biblioteci universitare din țară, partenere cu instituții infodocumentare din statul Carolina de Nord, USMF „Nicolae Testemițanu” revenindu-i partea cea mai substanțială a acestuia, reieșind din faptul că instituția a pus bazele colaborării moldo-americane cu 12 biblioteci de profil medical încă din anul 2006. „Suplimentar, de rând cu publicațiile de profil medical și farmaceutic, aceasta include și accesorii pentru biblioteci - separatoare și cărucioare speciale de transportare a cărților”, a menționat Irina Rusanovschi.
Ea a subliniat că o parte din donația pentru universitatea noastră reprezintă colecția personală de publicații din domeniul farmaciei a decanului Dhiren Thakker de la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord.
Liubovi Karnaeva, directoarea BȘM, a precizat că acesta este al сincilea lot oferit de partenerii din Carolina de Nord, începând cu anul 2007. „Sunt publicații de valoare și foarte importante, ce reflectă actualitățile și descoperirile din domeniul medicinei și farmaciei, astfel oferind beneficiarilor noștri acces la realizările mondiale în domeniu, precum și contribuind la sporirea calității educației medicale în Republica Moldova. Ajutăm studenții - viitorii specialiști să fie competitivi pe piața internațională pentru că le oferim acces la aceeași informație la care au acces toți studenții din lume, pentru că, pe lângă donațiile de cărți și publicații medicale, biblioteca a beneficiat și de acces gratuit la baze de date de profil medical și farmaceutic, la resurse axate pe medicina bazată pe dovezi. Donaţia va servi drept suport informaţional în procesul de instruire, cercetare şi practică medicală”, a accentuat directoarea Bibliotecii.
Dumitru Dănilă, student în anul IV, Facultatea de Medicină nr. 1, prezent la transmiterea lotului de carte, a subliniat că, în ultimii ani, colecția Bibliotecii s-a îmbogățit substanțial, în special datorită parteneriatului moldo-american, fapt ce „favorizează formarea noastră ca specialiști și nivelul la care tindem permanent să ajungem. De regulă, până la pandemie, veneam la bibliotecă în fiecare zi, pentru că aici găseam un mediu extraordinar pentru studii - multe resurse informaționale, personal bibliotecar receptiv și amabil, și multă liniște”.
În numele comunității academice a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, rectorul Emil Ceban a exprimat sincere mulțumiri și înaltă recunoștință secretarului de stat al Carolinei de Nord, dnei Elaine Marshall, Ambasadei SUA în Republica Moldova, dnei Donna Flake - coordonatorul proiectului „Moldova-North Carolina Medical Library Partnership”, dlui Rodney Maddox, dnei Lora Sinigur, dnei Irina Rusanovschi, președintele Asociației Obștești „Phoenix” și tuturor partenerilor şi voluntarilor, pentru suportul informațional oferit bibliotecii noastre.
Mai multe fotografii de la acest eveniment vedeți pe https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=3297420690310328
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii