A fost inaugurată Aleea savanților și medicilor iluștri
- vizualizări: 165
Din data de 9 octombrie curent, Republica Moldova are o Alee a savanților și medicilor iluștri, pe care se regăsesc 34 de busturi ale celor mai marcante personalități ale medicinei și farmaciei autohtone, care au contribuit la dezvoltarea și prosperarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” și a sistemului național de sănătate.
Sub sunete de bucium și strune de vioară, în semn de comemorare, zeci de mediciniști au lăsat să-și ia zborul, din dreptul fiecărui bust, câte un balon alb, care purta cu sine spre înalturi - buchețele de flori de nu-mă-uita.
Ideea de creare a Aleii aparține rectorului USMF ”Nicolae Testemițanu”, Ion Ababii, care a reușit, cu suportul mai multor instituții, să realizeze acest proiect de anvergură. În cadrul ceremoniei de inaugurare, academicianul Ababii a menționat că, făcând o retrospectivă, realizăm cu mândrie despre existența, în istoria medicinei moldave, a unor personalităţi notorii - profesori iluștri și veritabili oameni de ştiinţă. ”Ajunși la culmea celor 7 decenii de activitate în domeniu, suntem mândri să constatăm că am reușit să realizăm o mai veche aspiraţie a comunităţii universitare – cea de a cinsti memoria înaintaşilor noștri, a personalităţilor definitorii pentru domeniul medicinei, a celor care s-au consacrat cu pasiune cercetării, învăţământului şi serviciului în numele sănătății poporului”, a declarat rectorul.
Ministrul sănătății, Ruxanda Glavan a ținut să mulțumească personal rectorului Ion Ababii, în numele tuturor medicilor din Republica Moldova, și a cetățenilor care au trecut prin mâinile medicilor iluștri: ”Vă mulțumim pentru idee, pentru continuitate, pentru faptul că ați reușit să realizați acest proiect grandios pentru Chișinău și pentru Republica Moldova. Noi, cei care preluăm acest tezaur, ne asumăm angajamentul să avem grijă de monumentele pe care ni le lăsați și să continuăm să-i cinstim pe cei care s-au făcut remarcați în sănătate: medici, manageri, pedagogi și oameni, care au creat un sistem național”.
Prezent la eveniment, primarul mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, a menționat că Aleea savanților și medicilor iluștri este o competiție directă, dar frumoasă, pentru autoritățile locale și centrale privind Aleea clasicilor. Totodată, edilul capitalei a sugerat să fie instalate busturi și pentru persoanele care încă mai sunt în viață și ar merita să se regăsească pe Alee, astfel încât să ne bucurăm împreună cu ei de acest omagiu.
Cu aprecieri în adresa Universității noastre a venit și viceministrul culturii, Gheorghe Postică. ”Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” este o adevărată academie de cultură, lucru demonstrat pe parcursul celor 70 de ani de dezvoltare. La toate etapele Universitatea a promovat o cultură a sănătății, patrimoniul cultural al țării noastre”, a menționat viceministrul.
Printre numele notorii inscripționate pe busturi regăsim cele ale lui Nicolae Anestiadi, Vasile Anestiadi, Andrei Banaru, Pavel Bâtcă, Vitalie Bețișor, Mihail Borzov, Toma Ciorbă, Leonid Cobâleanschi, Aron Cocerghinschi, Gurie Coșciug, Nikolai Kuznețov, Chiril Draganiuc, Nicolae Eșanu, Petru Galețchi, Moisei Ghehtman, Natalia Gheorghiu, Diomid Gherman, Eugen Gladun, Arsenie Guțan, Valentina Halitov, Timofei Moșneaga, Boris Perlin, Ștefan Plugaru, Eugen Popușoi, Ion Prisacari, Vasile Procopișin, Ipatie Sorocean, Nikolai Starostenko, Valerian Stîrikovici, Boris Șarapov, Nicolae Testemițanu, Constantin Țîbîrnă, Andrei Zorchin, Anatolie Zubkov. În viitor, pe această Alee se vor regăsi și alte nume notorii ale medicinei și farmaciei autohtone.
Aleea savanților și medicilor iluștri reprezintă un tezaur cultural, o carte de vizită a Universității noastre și a municipiului Chișinău. Aleea este amplasată în regiunea Mălina Mică (str. Nicolae Testemițanu, 27), în imediata apropiere a unui complex universitar socio-cultural, în care vor fi amplasate: Muzeul de Istorie a Medicinei și Farmaciei, Biblioteca Științifică Medicală, o sală de conferințe, centrul de autoguvernare studențească ș.a.
[nggallery id=286]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii