Ioan Coman – Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 867
Senatul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” i-a decernat titlul onorific Doctor Honoris Causa profesorului universitar Ioan Coman – doctor în științe medicale, medic chirurg urolog, șef al Clinicii de Urologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din orașul Cluj-Napoca, România.
Ceremonia a avut loc în data de 9 iunie 2023, în cadrul Congresului al VIII-lea de urologie, dializă și transplant renal din Republica Moldova cu participare internațională, eveniment găzduit de USMF „Nicolae Testemițanu”.
În Laudatio prezentat de rectorul Universității, profesorul Emil Ceban a menționat că: „Domnul profesor Ioan Coman este o personalitate notorie a sistemului de sănătate din România, este pionierul chirurgiei urologice laparoscopice și robotice. Domnia Sa a contribuit substanțial la îmbunătățirea procesului didactic la Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală a USMF „Nicolae Testemițanu” prin donațiile de manuale și monografii, inclusiv tratate de urologie, uro-oncologie etc. Important este aportul profesorului Ioan Coman la creșterea potențialului intelectual al Universității, la formarea personalului științifico-didactic de înaltă competență în calitate de consultant științific, referent oficial sau membru al consiliilor științifice specializate de susținere publică a tezelor de doctor și doctor habilitat în științe medicale la specialitatea Urologie.”
Totodată, în susţinerea deciziei Senatului a luat cuvântul profesorul universitar Adrian Tănase, şef al Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală, care a remarcat că profesorul Ioan Coman este unul dintre specialiștii de vază în urologie din România, fiind recunoscut și apreciat în majoritatea țărilor din Europa. „Îl cunoaștem de peste 20 de ani, perioadă în care a contribuit enorm la perfecționarea cadrelor medicale din Republica Moldova, la implementarea metodelor de diagnostic și tratament în diverse patologii urologice. Mai mulți specialiști din țara noastră au participat, la invitația dlui Coman, la un șir de simpozioane și congrese. Aportul profesorului Coman pentru comunitatea USMF „Nicolae Testemițanu”, în special Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală și Societatea Urologilor din Republica Moldova este extrem de valoros”, a afirmat prof. Tănase.
La rândul său, Viorel Jinga, doctor în științe medicale, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Doctor Honoris Causa al universității noastre, a subliniat: „Ioan Coman este părintele laparoscopiei în România, reușind de-a lungul carierei sale să opereze peste 50 de mii de pacienți. Voi completa acest Laudatio doar cu câteva calități ale profesorului Coman: profesionalism, empatie, inteligență emoțională și leadership”.
Profund emoționat, profesorul Ioan Coman și-a exprimat sentimentul de mândrie pentru faptul că a devenit membru al acestei prestigioase universități frățești din Chișinău – USMF „Nicolae Testemițanu”: „Pe un om îl poți face fericit dacă îi acorzi atenție, mi s-a acordat atenție cât nu am sperat vreodată și nu doar acum, dar de-a lungul celor peste 20 de ani de carieră.”
Înaltul titlu i-a fost acordat prof. Coman pentru rezultate meritorii în promovarea ştiinţei şi practicii medicale, implementarea metodelor moderne de diagnostic și tratament în diverse patologii urologice, aport semnificativ în formarea și perfecționarea cadrelor ştiinţifico-didactice ale Universității și a cadrelor medicale pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova în domeniul urologiei, precum și pentru contribuție substanțială în dezvoltarea relaţiilor de cooperare între cele două universități.
În finalul ceremoniei, profesorul Coman a ținut o prelegere captivantă pentru membrii comunității universitare la tema „Școala Clujeană de Urologie – promotor al laparoscopiei și roboticii în chirurgia urologică”.
Profesorul Ioan Coman a debutat în profesie în anul 1981 în calitate de medic stagiar în Clinica de Chirurgie a Spitalului Clinic Județean din Cluj, după care a urmat Clinica Urologică a UMF „Iuliu Hațieganu”, unde, succesiv este promovat și activează în funcțiile de: medic nivelul II (1982-1984); medic secundar urolog (1984-1987); medic specialist urolog (1987-1993); medic primar urolog (1993-1999); medic primar urolog, șef al Compartimentului de Urologie, Clinica Chirurgie III, UMF „Iuliu Hațieganu”; director, Spitalul Clinic Municipal, Cluj-Napoca (2003-2004); medic primar urolog, șef Secție Clinică, Spitalul Clinic Municipal (2002-prezent).
Profesorul Coman posedă competențe și aptitudini în: chirurgia laparoscopică chirurgia robotică, ecografia urologică și management sanitar. A participat la multiple specializări în țară și peste hotare, consacrate chirurgiei urologice, endourologiei, transplantului renal, oncologiei urologice, uro-ginecologiei și neuro-urologiei, adenomului prostatic ș.a. Concomitent cu o vastă activitate clinică, a evoluat şi în cariera academică de la: medic nivel II și preparator benevol la Catedra de anatomie umană; asistent universitar stagiar; asistent universitar suplinitor; asistent universitar titular; șef de lucrări; conferențiar universitar până la profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Clinica de Urologie, Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca.
Pe lângă activitatea clinică, instructiv-metodică, educaţională şi managerială, marcată de o ţinută academică de excepţie, profesorul Coman a desfăşurat şi o amplă activitate ştiinţifică. Cercetările sale ştiinţifice s-au materializat în teza de doctor în științe medicale, în anul 1998, şi în numeroase lucrări științifice și didactice – înalt apreciate în țară și peste hotare. Rezultatele activității de cercetare au fost prezentate la diverse forumuri ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Sub îndrumarea sa au fost finalizate și susținute numeroase teze de doctor în științe medicale, la specialitatea Chirurgie generală. Domnia Sa a participat, în calitate de director, la patru granturi de cercetare, precum și în multiple studii clinice.
În Republica Moldova, profesorul Ioan Coman este recunoscut de peste două decenii, perioadă în care a contribuit la educația profesională continuă a cadrelor medicale, la implementarea noilor metode de diagnostic și tratament în diverse patologii urologice. Cu suportul nemijlocit al distinsului profesor a devenit posibilă participarea chirurgilor din Republica Moldova la variate forumuri științifice și cursuri educaționale în România privind practica urologică laparoscopică și robotică. Totodată, Domnia Sa a participat activ, în calitate de profesor invitat, cu rapoarte, cursuri, prezentări video la toate congresele de urologie, dializă și transplant renal organizate la Chișinău.
Grație vastei și valoroasei activități multilaterale, profesorul Ioan Coman este apreciat atât în țară, cât și peste hotare, devenind membru al mai multor societăți medicale științifice precum: președinte al Societății de Laparoscopie Urologică; președinte-fondator al Asociației Române Medicale Aging Male; membru-fondator al Societății Române de Boli Genito-Urinare și al Societății Române de Microchirurgie Reconstructivă; vicepreședinte al Asociației pentru Medicina Sexualității din România; membru al Asociației Române de Urologie, al Societății Române de Chirurgie Laparoscopică și Suturi Mecanice, al Societății Internaționale de Urologie, Paris, al Asociației Europene de Urologie, Nijmegen, al Societății de sexualitate și cercetări în impotență, Olanda, al Consiliului științific internațional „Andrologia”, Sofia. Este redactor-șef al revistei medicale universitare „Quo vadis” din 1998 până în prezent și membru al comitetelor de redacție ale revistelor: Revista Română de Urologie, București; Revista Română de Microchirurgie, Cluj-Napoca; Prostata, București; Romanian Journal of Surgical Oncology, Cluj-Napoca.
Printre aprecierile medicului, savantului, profesorului și managerului Ioan Coman se numără: premiul „The Best Poster Presentation of the Day la al 14-lea Congres al Asociației Europene de Urologie, Stockholm, 1999; titlul de membru de onoare al Fundației Științifice „Andrologia”, Sofia, și de membru internațional al Universității din Pittsburgh; Premiul de Excelență Medic.ro.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii