O comisie a ANACEC în misiune de evaluare la USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 276
În perioada 27-29 iunie curent, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a fost evaluată de către o comisie a Agenției Naționale de Asigurare a Calității Educației și Cercetării (ANACEC) în vederea acreditării programului de licență Optometrie și autorizării de funcționare provizorie a programului de licență Fiziokinetoterapie și reabilitare și a programului de master Optometrie clinică.
În ședința de deschidere, prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, a subliniat că evaluarea externă a calității studiilor și acreditarea programelor de studii superioare de licență sunt unele dintre obiectivele strategice ale USMF „Nicolae Testemițanu”. „Suntem preocupați continuu de procesul de evaluare, deoarece suntem unica universitate din țară care formează specialiști cu studii superioare pentru sistemul național de sănătate și pentru alte state, iar calitatea predării este esențială pentru comunitatea universitară”, a afirmat prim-prorectorul. În acest context, profesorul Olga Cernețchi a menționat că, în anul 2019, Universitatea a fost supusă și unei evaluări externe riguroase, efectuată de Agenția Independentă de Acreditare și Rating din Kazahstan, ca rezultat obținând statutul de instituție acreditată internațional conform standardelor Federației Mondiale de Educație Medicală.
În opinia Stelei Balan, coordonator ANACEC, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” reprezintă o instituție cu tradiții și specialiști de la care ai ce învăța: „Apreciem intențiile Dumneavoastră de a evalua și a acredita programele de studii, dar și faptul că sunteți deschiși pentru comunicare.”
Președintele Comisiei Mihai Leșanu a adresat o serie de întrebări, în baza Raportului de autoevaluare, referitoare la numărul de tineri ce optează pentru programul de licență Optometrie, notele obținute la examene, dar și care este rata de abandon a acestui program pe parcursul celor patru ani de studii. Totodată, expertul a remarcat că la această specialitate se înscriu tineri cu media mai mare de nota „nouă”, în special acestea fiind fete.
La rândul său, Silvia Stratulat, șefa Departamentului Didactic și Management Academic, a subliniat că la USMF „Nicolae Testemițanu” sunt înmatriculați tinerii cu cea mai mare medie, deoarece la medicină se învață mult. Totodată, conferențiarul le-a vorbit evaluatorilor despre programul de studii Optometrie – rezultatul unui parteneriat dintre universitatea noastră și statul Norvegia. „Grație acestui proiect bilateral atât cadrele științifico-didactice de la Catedra de oftalmologie și optometrie, cât și studenți au beneficiat de mobilități academice în Norvegia, unde și-au realizat stagiul practic. Mai mult ca atât, în cadrul acestui parteneriat, două persoane au susținut teza de doctor habilitat și de doctor. De asemenea, opt studenți norvegieni s-au aflat în instituția noastră într-un program de mobilitate, iar anul acesta sunt așteptați și alți optometriști străini. Referitor la abandon, chiar dacă unii tineri decid să plece, o fac în primul an și se întâmplă din motiv că nu se regăsesc în acest domeniu”, a explicat Silvia Stratulat.
Ședința a continuat cu o serie de discuții privind noua specialitate Fiziokinetoterapie și reabilitare, experții fiind interesați unde vor avea posibilitatea absolvenții acestui program să activeze etc., și acordând mai multe întrebări la acest subiect, dar și care este plusvaloarea programului de master Optometrie clinică.
Conform agendei, în cea de-a doua zi experții au efectuat mai multe vizite de lucru la: Catedra de oftalmologie și optometrie, Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică şi terapie manuală, Centrul Universitar de Reabilitare Medicală, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, Biblioteca Științifică Medicală.
Pe parcursul celor trei zile, Comisia de evaluare externă au realizat interviuri cu mai multe grupuri țintă: reprezentanții administrației Universității, coordonatorii de programe, cadrele didactice și științifico-didactice care asigură procesul de studii la programele evaluate, beneficiarii de studii, potențiali angajatori, reprezentanții Departamentului Didactic și Management Academic, Facultății de Medicină nr. 1 și ai Departamentului Resurse Umane.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii