Oaspeți belgieni în contextul FOSFOM
- vizualizări: 101
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a fost vizitată, în perioada 19-23 martie curent, de profesorii Elie Cogan şi Jean-Christophe Goffard de la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), Belgia. Oaspeții au ținut cursuri pentru studenți și au desfășurat interviuri pentru selectarea candidaților la bursele FOSFOM, iar la finalul vizitei au avut o întrevedere cu reprezentanții administrației.
Prelegerile ținute de experți la Medicina internă, în contextul proiectului Agenției Universitare a Francofoniei „Licenţă în Medicină Generală”, au adunat studenți francofoni din anii IV-V de studii, care au aflat informații despre mai multe componente ale medicinei interne, cum ar fi: cardiologia, reumatologia, gastroenterologia, semiologia ș.a.
Corina Țurcan, studentă în anul III la Facultatea de Medicină nr. 1, ne-a declarat că pe parcursul celor trei zile de cursuri a învățat că nu există limită în cunoaștere, iar interacțiunea dintre medic și pacient nu trebuie să fie pur formală, ci mult mai profundă. Astfel, analizând toată simptomatica pacientului și tot bagajul lui emoțional, medicul să-l trateze atât fizic, cât și spiritual.
Cu impresii frumoase despre aceste lecții a rămas și Lucian Mocan, student în anul III la aceeași facultate, care a remarcat că profesorii din Belgia au pus accent pe aspectul clinic, care are o mare importanță pentru viitorii medici. În plus, experții belgieni s-au arătat foarte deschiși în a le oferi informații și a colabora pe viitor cu mediciniștii noștri.
Fiind studentă în anul IV, Cristina Sibov a dorit să afle care sunt așteptările unui profesor de talie internațională de la viitorii medici, care este atitudinea față de sistemul de sanătate și față de relația medic-pacient. Tânăra a învățat că nu trebuie să se limiteze doar la cunoașterea specialității pe care vrea să o practice, ci să studieze și domeniile adiacente, astfel încât atunci când apare o problemă - medicul să gândească multilateral cum să o rezolve.
În data de 21 martie, experții de la ULB au intervievat 16 rezidenți de la Universitatea noastră pentru bursele de specialitate FOSFOM 2017-2018. Elie Cogan şi Jean-Christophe Goffard le-au adresat întrebări referitor la motivația de a efectua un stagiu practic în Belgia, specialitatea pe care o urmează și activitățile curente pe care le desfășoară.
Una dintre candidate, Elena Cuiban, rezidentă în anul III la Nefrologie, a menționat că formarea internațională este o opțiune necesară pentru un medic, mai ales că un astfel de stagiu oferă oportunitatea de stabili noi relații, care ulterior pot fi transformate în colaborări științifice.
Ruxanda Băț, rezidentă în anul I, Obstetrică și ginecologie, s-a înscris în concurs pentru a obține experiență peste hotarele țării. Tânăra speră că va avea posibilitatea să interacționeze cu personal medical format la alte standarde și să acumuleze noi tehnici de tratament terapeutic și chirurgical.
La finalul vizitei oaspeții au avut o întrevedere cu Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ al USMF „Nicolae Testemiţanu”, în cadrul căreia au împărtășit din impresii, au vorbit despre continuitatea programului FOSFOM, dar și despre potențialele candidaturi selectate pentru stagiu. Profesorul Elie Cogan s-a arătat deschis în continuarea acestui proiect, care durează de 12 ani, și a afirmat că în anul curent au fost mai mulți candidați pregătiți pentru FOSFOM față de anul trecut, dintre care au fost selectate cca 10 persoane. În total, la nivel internațional de astfel de burse beneficiază 100 de tineri.
La rândul său, prorectorul Cernețchi le-a mulțumit profesorilor belgieni pentru munca realizată la USMF „Nicolae Testemiţanu” și pentru suportul acordat rezidenților în desfășurarea stagiilor practice în spitale de nivel european. La moment, trei rezidenți de la Universitatea noastră sunt instruiți la Bruxelles: Viorica Casian, Victor Juncu (Obstetrică și ginecologie) și Victoria Lazari (Anesteziologie și reanimatologie). Tinerii au aplicat pentru a doua oară la acest program și au toate șansele să mai desfășoare un an de stagiu.
[nggallery id=497]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii