Procesul de vaccinare la USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 1175
La Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova continuă campania de vaccinare împotriva COVID-19.
Universitatea a primit în total 2474 de doze de vaccinuri: AstraZeneca – 1090, Sinopharm – 1000, Pfizer – 384, ce au fost distribuite la cele două centre de vaccinare deschise. La Centrul Universitar de Reabilitare Medicală (str. 31 August 1989, 137C), imunizarea a început la 12 martie, inițial pentru lucrătorii medicali din cadrul Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară, ulterior și pentru personalul universitar. Campania de vaccinare a mediciniștilor a fost lansată în data de 22 martie, la cel de-al doilea centru de vaccinare deschis în Campusul studențesc, la Centrul de Medicină Tradițională Chineză (str. Nicolae Testemițanu, 26/1), destinat pentru studenți și medicii-rezidenți, profesori și elevi de la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, Centrul de Educație Medicală Continuă a Personalului Medical şi Farmaceutic cu Studii Medii.
Astfel, până în data de 4 aprilie curent, la cele două centre de vaccinare deschise în cadrul Universității au fost imunizate 2044 de persoane, dintre care:
· Angajați ai USMF „Nicolae Testemițanu” – 766 (36,9%), inclusiv – 65 – lucrători medicali de la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară;
· Studenți – 1020 (autohtoni – 623 (17%), internaționali – 397 (19%);
· Medici-rezidenți – 25;
· Salariați ai Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, Centrului de Educație Medicală Continuă a Personalului Medical şi Farmaceutic cu Studii Medii – 233.
De la lansarea campaniei de vaccinare, la USMF „Nicolae Testemiţanu” au fost utilizate peste 82,6% din loturile de vaccinuri oferite. În stoc au mai rămas doar 430 de doze de vaccin Sinopharm.
Din informațiile pe care le deținem, menționăm că alte 845 de persoane au fost imunizate în instituțiile medico-sanitare publice în care activează: 296 – cadre științifico-didactice de la catedrele clinice și 549 – medici-rezidenți.
Pentru sesizarea și monitorizarea reacțiilor adverse postvaccinare a fost deschisă Linia Verde 062 025 555. Până în prezent, nu au fost înregistrate cazuri de reacții moderate post-vaccinare.
Refuzurile unor angajați și beneficiari de studii de a se vaccina au fost argumentate prin 3 motive de bază: prezența comorbidităților în acutizare, se află în perioada de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus sau stare post- COVID-19.
În total, au fost vaccinați angajați ai Universității – 1062 de persoane (51,1%), lucrătorii medicali de la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară au fost vaccinați în proporție de 73,9 la sută, personalul universitar de la catedrele clinice a fost imunizat – 64,5%.
Din numărul total de 1169 de medici-rezidenți, au fost imunizați 574, ceea ce constituie 49%, iar rata de vaccinare a studenților este de 17,6%.
Rectorul Universității, profesorul Emil Ceban susține că: „Viața și sănătatea angajaților este prioritară pentru noi, de aceea încurajăm toți membrii comunității universitare, fiecare beneficiar de studii și angajat, să se vaccineze pentru a depăși pandemia provocată de virusul SARS-CoV-2. Noi, medicii, cunoaștem cel mai bine că doar prin vaccinare vom putea depăși această criză de sănătate publică și suntem cei mai indicați să recomandăm și să promovăm vaccinarea. Universitatea de Medicină și lucrătorii medicali servesc ca exemplu pentru întreaga societate. De aceea, afirmăm cu certitudine: Vaccinarea este salvarea!”
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii