Schimb de experiență pentru specialiștii din domeniul sănătății mintale în SUA
- vizualizări: 1040
În perioada 19-30 octombrie 2022, o delegație de specialiști în domeniul sănătății mintale din Republica Moldova, printre care și doi reprezentanți ai Catedrei de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie și un medic rezident la specialitatea Psihiatrie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au beneficiat de programul de schimb de experiență Open World/COIL – Open World Leadership Center (Biroul Congresului pentru Leadership Internațional) în Statele Unite ale Americii.
Programul a inclus o vizită la Washington, DC, unde delegații au participat la un atelier comun cu experți din Polonia, România, precum și de la American University și Georgetown University. Ulterior, au întreprins o serie de vizite în orașul New York la instituții de profil: Universitatea Mercy și Universitatea Lehman, unde se pregătesc specialiști în domeniul sănătății mintale; la Departamentul de Consiliere din cadrul Liceului Clarkston North; Spitalul de Psihiatrie Rockland; Centrul Comunitar Jawonio; ONG-ul „Change & Hope” ce prestează servicii de suport pentru victimele violenței și abuzului. Totodată, au avut întrevederi cu psihoterapeuți specializați în ADHD – Tulburarea cu Deficit de Atenţie/Hiperactivitate și cu comisarul responsabil de sănătate mintală în statul New York.
În contextul întâlnirilor, reprezentanții universității noastre au prezentat progresul reformei în domeniul sănătății mintale în Republica Moldova, au abordat subiectul acordării serviciilor de suport psihoemoțional refugiaților din Ucraina de către specialiștii din țară, au preluat bune practici și au acumulat informații cu referire la structura instituțională, resursele și implicarea specialiștilor în gestionarea domeniului de referință.
De menționat că delegații au beneficiat și de schimb cultural, fiind găzduiți de familii americane și, respectiv, au avut posibilitatea de a promova și a împărtăși cultura și tradițiile culinare naționale. Specialiștii moldoveni au reușit să stabilească relații cu rețeaua de profesioniști americani, astfel contribuind la consolidarea relațiilor de cooperare între SUA și Republica Moldova prin schimb de experiența bilaterală în domeniul sănătății mintale.
Programul Open World este finanțat de Congresul SUA și oferă posibilități beneficiarilor să interacționeze cu omologii lor americani.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii