In memoriam Nicolae Anestiadi
- 76 просмотров
Înveşnicirea memoriei înaintașilor a devenit o frumoasă tradiţie la Universitate. Este onest să-i cinstim pe acei care s-au aflat la temelia creării învăţământului superior medical, la fondarea catedrelor şi formarea corpului profesoral-didactic autohton, care au contribuit la dezvoltarea ştiinţelor medicale.
Printre aceste personalităţi notorii a fost şi multregretatul Nicolae Anestiadi, profesor universitar, doctor habilitat în medicină, fost şef catedră Chirurgie, în memoria căruia a fost dezvelit un basorelief, în data de 15 mai 2014, la Centrul Național Științifico-Practic de Medicină Urgentă.
În cuvântul de deschidere a ceremoniei, rectorul Ion Ababii a menţionat câteva din meritele ilustrului chirurg. “Profesorul Nicolae Anestiadi a introdus metodele fiziologice și matematice de cercetare în chirurgie, a perfecționat multiple metode de diagnostic și tratament în chirurgia toracică și abdominală, a îmbinat armonios munca didactică, științifică și clinică cu cea managerială și socială”, a spus rectorul.
Acad. Gheorghe Ghidirim, şef catedră Chirurgie nr. 1 “Nicolae Anestiadi”, preşedinte al Ligii Medicilor din RM, are o atitudine deosebită față de mentorul său. ”Sunt mândru că am fost printre elevii profesorului, păstrez cu sfinţenie ultima lucrare pe care mi-a corectat-o marele dascăl. Nemuritoare sunt pledoriile lui pentru perfecţiune şi profesionalism, astfel că numele lui îl poartă Asociaţia Chirurgilor din RM şi o stradă din capitală. În acest sens, Universitatea va depune eforturi ca 2016 să fie declarat - Anul Nicolae Anestiadi, atunci se vor împlini 100 de ani de la nașterea marelui chirurg”, a precizat academicianul.
Cuvinte elogioase la adresa lui Nicolae Anestiadi au rostit acad. Eva Gudumac şi profesorul Gheorghe Ciobanu, directorul CNSPMU. Acad. Vasile Anestiadi, fratele regretatului profesor, şi familia sa au mulţumit organizatorilor acestui eveniment.
Profesorul Anestiadi este considerat unul dintre pilonii serviciului chirurgical autohton, el fiind cel care a trasat direcțiile principale de dezvoltare a chirurgiei din Moldova.
Sub conducerea și cu participarea nemijlocită a profesorului Nicolae Anestiadi, în 1964 a fost organizată prima secție de chirurgie cardiovasculară din Moldova, iar în 1979 – Secția de chirurgie vasculară în cadrul Spitalului Clinic Republican. Aici, Nicolae Anestiadi a efectuat prima operație la inimă din istoria medicinei moldave. Ultimele ore ale vieţii sale le-a petrecut la o prelegere în fața studenților, ulterior, în sala de operaţii, după care, cu simțul datoriei împlinit, s-a întors acasă şi a adormit pe veci.
Sub îndrumarea Domniei Sale au fost pregătiți 14 doctori și 5 doctori habilitați în medicină, o adevărată școală de entuziaști, adepți ai ideilor și aspirațiilor profesorului Nicolae Anestiadi, care-i păstrează memoria și-i promovează ideile.
Basorelieful şi arborele genealogic al Şcolii chirurgicale a profesorului Nicolae Anestiadi de la catedra, care-i poartă numele, ne vor aminti mereu de regretatul savant. Administrația Universității va instala şi un bust al renumitului profesor pe Aleea Medicilor Iluștri din capitală.
[nggallery id=104]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii