Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit - doctor honoris causa al USMF „Nicolae Testemițanu”
- 1 просмотр
Excelența Sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova James D. Pettit a devenit astăzi doctor honoris causa al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Titlul onorific i-a fost conferit marți, 15 mai, în baza deciziei Senatului universitar pentru contribuție substanțială în dezvoltarea și implementarea reformelor în cadrul universității noastre în colaborare cu instituțiile partenere din SUA.
Ceremonia a fost deschisă de rectorul Ion Ababii, care a subliniat că rolul decisiv în cooperarea rodnică dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii se datorează ambasadorilor.
Potrivit academicianului Ababii, USMF „Nicolae Testemițanu” colaborează cu instituții de profil din SUA de cca 20 de ani. Printre parteneri se numără: Alianța Americană Internațională a Sănătății și Școala de Medicină din Virginia de Est - Norfolk/Portsmouth; Școala de Stomatologie și Școala de Farmacie Eshelman a Universității Carolina de Nord din Chapel Hill; Școala de Medicină și Științe ale Sănătății, Universitatea George Washington; Colegiul Allegheny din Meadville. De rezultate fructuoase se bucură colaborarea dintre Biblioteca Științifică Medicală și 12 biblioteci medicale din statul Carolina de Nord - proiectul Moldova-North Carolina Medical Libraries Partnership. Totodată, mai mulți profesori universitari au beneficiat de burse Fulbright, care le-a permis efectuarea stagiilor de cercetare în universitățile din SUA.
„În ultimii ani, inestimabil este aportul lui James Pettit și a echipei Ambasadei SUA, care insistent susține politica de independență a Republicii Moldova, contribuie la dezvoltarea procesului de democratizare a țării, inclusiv în promovarea ideilor democratice în rândul tinerei generații. Astfel, pentru suportul acordat Universității la elaborarea strategiei de dezvoltare instituțională și în implementarea noilor forme de instruire și evaluare, susținerea mobilității academice a studenților și profesorilor, schimbul de experiență și aplicarea unor mecanisme moderne de asistență medicală, dezvoltarea resurselor informaționale ale bibliotecii universitare, dotarea clinicilor cu utilaj și echipament, dar și multe altele, Vă acordăm titlul onorific doctor honoris causa al universității noastre, a declarat rectorul Ion Ababii.
La rândul său, diplomatul american a menționat că este deosebit de onorat și profund impresionat de titlul acordat. „Sunt sigur că mama mea va fi foarte bucuroasă că, în sfârșit, am devenit medic… De asemenea, sunt mândru că în perioada mandatului meu am reușit să continui frumoasele tradiții de cooperare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care recent a culminat cu o vizită de zece zile în Carolina de Nord pentru șase dintre profesorii Dumneavoastră din cadrul Facultății de Farmacie. Relațiile personale dezvoltate în cadrul acestor schimburi formează coloana vertebrală a cooperării noastre în toate domeniile și sunt încrezător că experiențele participanților vor avea efecte pozitive pe termen lung asupra predării, cercetării și colaborării lor”, a precizat James Pettit.
Ambasadorul a subliniat că țara noastră este bogată în istorie, limbă și artă, iar Domnia Sa este un susținător ferm al patrimoniului cultural al Moldovei. „Vă mulțumesc din inimă pentru onoarea de a-mi oferi acest grad onorific. Este o dovadă nu numai a muncii pe care am depus-o aici în țară, ci și a succeselor pe care le-am obținut împreună. Mi-aș dori să ne inspire și să-i inspire și pe alții să avanseze pe calea reformei, democratizării și prosperității. Așa cum educația cuiva nu poate fi niciodată completă, trebuie să continuăm să tindem spre excelență în țările noastre, în universitățile noastre și în noi înșine”, a conchis Excelența Sa.
La eveniment au participat reprezentanți ai Ambasadei SUA la Chișinău, ai administrației USMF „Nicolae Testemițanu”, decani, prodecani, profesori universitari, șefi de subdiviziuni universitare, cadre științifico-didactice, studenți și rezidenți ș.a.
Ulterior, Excelența Sa a efectuat o vizită de documentare la Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară (creată în cadrul parteneriatului Alianței Americane Internaționale a Sănătății dintre Școala de Medicină din Virginia de Est - Norfolk/Portsmouth, SUA și USMF „Nicolae Testemițanu”), la Centrul Universitar de Reabilitare Medicală și la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.
James D. Pettit a depus jurământul în calitate de Ambasador al SUA în Republica Moldova la 16 ianuarie 2015 și a înmânat scrisorile de acreditare președintelui Nicolae Timofti în data de 30 ianuarie, 2015. Din noiembrie 2010 Ambasadorul a deținut funcția de asistent adjunct al secretarului de stat pentru servicii acordate cetățenilor peste hotare, Biroul Afacerilor Consulare al Departamentului de Stat. Direcția servicii acordate cetățenilor peste hotare include oficiul pentru servicii cetățenilor americani și managementul situațiilor excepționale, oficiul pe problemele copiilor și oficiul pentru revizuirea politicilor și relațiile între agenții.
Până la aceasta Ambasadorul Pettit a fost şef adjunct al Misiunii la Ambasada SUA în Kiev (2007-2010), Consul General la Ambasada SUA în Moscova (2003-2007) și Consul General la Ambasada SUA în Viena (1999-2003). În Washington a lucrat în Direcția servicii consulare, Biroul pentru populație, refugiați și migrație; în Oficiul pentru coordonarea afacerilor cu Taiwan și Oficiul afacerilor cu Cuba. De asemenea, a mai avut două misiuni la Ambasada SUA în Federaţia Rusă, unde a lucrat la Institutul american din Taiwan și la Consulatul General al SUA în Guadalajara, Mexico.
Excelența Sa a absolvit Universitatea de Stat din Iowa, fiind licențiat în studii internaționale și limba rusă, și este magistru în studii strategice naționale – National War College.
Vorbește limba rusă, spaniolă, germană, dialectul mandarin al chinezei și, câteva luni înainte de venirea sa în Moldova, a studiat limba româna. Este căsătorit și are două fiice.
Fotografiile pot fi vizualizate pe: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=1823386831047062
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii